
Son birkaç yıldır halk sağlığını tehdit eden hileli gıda sorunu tüm denetimlere rağmen devam ediyor. Kazanç uğruna halk sağlığını hiçe sayan uyanıklar, vatandaşa sucuk yerine içeriğinde eşek eti, kanatlı et veya domuz eti katılmış ürünleri satıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son bir yılda yaptığı denetimlerde, ülke genelinde tam 110 marka sucukta gıda sahtekârlığı tespit edildi. Halk sağlığını doğrudan tehlikeye atan bu ürünlerin içerisinde at, eşek ve domuz eti gibi yasaklı etlerin bulunduğu ortaya çıkarken, birçok üreticinin, maliyeti düşürmek için sucuklara kanatlı et, sakatat ve gıda boyası eklediği de tespit edildi.
Afyonkarahisar'da 65 firma, Kayseri'de 14 firma, Adana'da 5 firma, Ankara, Konya ve Sakarya'da 4 firma, Aksaray'da 3 firma, Kütahya ve Balıkesir' de 2 firmanın tağşiş yaptıkları bakanlığın sitesinde yer aldı.
AFYON TAĞŞİŞİN BAŞKENTİ
Türkiye'nin en ünlü sucuk üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar, aynı zamanda en fazla tahşişli sucuk üretiminin yapıldığı kent olarak dikkat çekiyor. Bakanlık denetimlerinde, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren 65 firmanın sucuklarında tağşiş yaptığı belirlenirken, bu firmaların, tüketicilere dana sucuğu adı altında kanatlı eti, deri ve yasaklı katkı maddeleri içeren ürünler sattığı anlaşıldı.
ADANA'DA SUCUK REZALETİ
Afyonkarahisar'dan sonra sucukta yapılan tağşişin en çok yapıldığı kentlerin başında Adana geliyor. Özellikle Yüreğir ilçesinde faaliyet gösteren kasap ve et üreticilerinin, sucuklara at ve eşek eti kattığı belirlenirken, son açıklanan liste de yaşanan vehameti gözler önüne serdi. Son haftalarda Adana'da 5 farklı firma sucukta tağşiş yaptığı gerekçesiyle ifşa edilirken, Ş.E ve E.K gibi işletmelerin ürettiği sucuklarda tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi.
SUCUKTA YASAKLI MADDE
Kayseri, sucukta tağşiş yapılan kentlerde başı çekiyor. Kocasinan ilçesinde faaliyet gösteren 14 firma, sucuk üretiminde yasaklı uygulamalara başvurduğu ifşa edilirken, Melikgazi ilçesindeki K.M Gıda firması da listede yer aldı.
ALO 174'E "3 MİLYON BAŞVURU"
Vatandaşlar, gıda güvenliği konusunda bilinçlenmeye devam ederken, Alo 174 Gıda Hattı büyük bir ilgiyle kullanılmaya devam ediyor. 14 Şubat 2009’da devreye giren Alo 174 Gıda Hattının şimdiye kadar 3 milyon 212 bin 19 kez arandığı, bu başvuruların 1 milyon 141 bin 157’sinin gıda ihbar ve şikayetleriyle ilgili olduğu anlaşıldı. Bakanlık, yapılan 796 bin 382 şikayeti inceleyerek 76 bin 877 firmaya cezai işlem uyguladı. Son istatistiklere göre, Alo 174 hattına en fazla başvuru, et ve et ürünleriyle ilgili oldu. İkinci sırada tahıl, un ve unlu mamuller, üçüncü sırada ise hazır yemek üretimi yapan firmalar geldi. Şehir bazında en fazla gıda şikayeti 203 bin başvuru ile İstanbul'dan yapıldı.
GÖZ AÇTIRILMASIN
İç Hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya ise katkı maddeleri ve sentetik gıda renklendiricilerinin özellikle çocuklar için ciddi risk taşıdığını belirtirken, "Hileli ürünler gıda zehirlenmeleri, bakteriyel risklerin yanı sıra bağırsak florasını da bozup, DNA hasarına neden olur. Halk sağlığı için kanserojen etki gibi riskler de söz konusu olacağından denetimlere ara verilmemesi, hilekarlara göz açtırılmaması gerekir" dedi.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber