Süt, bir içecek olmak dışında tuzludan tatlıya kadar her tülü tarifin içerisinde yer alır. Her tarifte karşımıza çıkabilecek olan sütün dezavantajı ise açıldıktan kısa süre sonra kullanılmaması halinde bozulmasıdır. Her ne kadar buzdolabında muhafazada edilse de en fazla iki gün sonra ekşimeye başlar.
Süt kullanımdan sonra hem paradan hem de gereksiz israftan kaçınmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevap çok basit, sütü dondurarak daha uzun süreler muhafaza edebilirsiniz. Sütü dondurmak oldukça basit bir işlemdir.Peki, sütü dondururken nelere dikkat etmelisiniz? İşte sütten en iyi verimi alabilmeniz için sütü dondurmaya yönelik bilmeniz gereken birkaç püf nokta…
Sert ve taze kalmaları için: Üzüm nasıl saklanır?
SÜT NASIL DONDURULUR?
Sütü dondurucuda güvenle dondurmak için, hava geçirmez bir kaba dökün ve dondurucuya yerleştirin. Ya da sütü kendi kutusunda da gönül rahatlığıyla dondurabilirsiniz. Kullanacağınız miktarı kullandıktan sonra geri kalanı direk buzluğa atarak dondurabilirsiniz.
Küçük miktarlarda süt kullanımı için kalan sütü buz kalıplarına dökerek de dondurabilirsiniz. Ancak burada buz kalıplarını sütü doldurduktan sonra hava almasını önlemek için birkaç kat streç film ya da buzdolabı poşeti ile sıkıca sarmalısınız.
Sütü dondurmak için temiz plastik şişeler ya da dondurucuya dayanıklı torbalar kullanabilirsiniz. Sütü buz kalıplarında dondurduysanız donma işlemi tamamlandıktan sonra süt küplerini çıkarıp dondurucular için uygun olan torbalara aktarmanız gerekir.
Sütü dondurup çözdükten sonra tat ve doku kaybı yaşar. Bu yüzden sütü içmek için değil, tariflerde kullanmak için dondurmanız daha doğru olur. Özellikle tatlı tariflerinde dondurulmuş süt oldukça başarılı çalışır.
Taze çilek dondurucuda nasıl saklanır?
SÜTÜ DONDURMAK İÇİN İPUÇLARI
Sütü dondurmak istediğinizde çözüldükten sonra da aynı tazeliği vermesi için mümkün olduğu kadar hava geçirmez kaplarda saklayın.Süt dondurulduğunda genleşeceği ve bu genleşmenin kapların patlamasına sebep olabileceği için kabın içerisinde 5 cm kadar bir boşluk bırakmanız gerekir.Sütü dondurduktan sonra çözdürmek için asla dışarıda bırakmayın. Bu çözme işlemini buzdolabı içerisinde yapın. Dışarda çözdürülen süt bakteri üretmeye başlar ve gıda zehirlenmesine sebep olabilir.Çözünen sütü asla iki kez dondurmayın.DONDURULMUŞ SÜT NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?
Dondurulmuş sütü çözdürmek oldukça zahmetsiz bir işlemdir. Dondurulmuş sütü buzluktan çıkarın ve altına bir kap koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Sabaha çözülmüş ilk günkü kadar taze bir süt sizi bekliyor olacak!
Eğer dondurulmuş sütü bekleterek çözmeye vaktiniz yoksa bir tencere içerisine soğuk su doldurun ve bu sütü bu tencere içerisine bırakarak buzdolabına kaldırın. Bu şekilde dondurulmuş süt bir ila bir buçuk saate çözünmüş olacaktır.
Dondurulmuş sütün buzunu çözmenin en hızlı yolu ise onu mikrodalgada pişirmektir. Sütle bir yemek yapacaksanız eğer bu en uygun seçim olabilir. Dondurulmuş sütü mikrodalgaya girecek bir kabın içerisine koyun ve 10 saniye aralıklarla kontrollü bir şekilde çalıştırın. Yalnız bu çözdürme işleminde sütün buzu eridikten sonra hemen kullanmanız gerekir.
Havuç nasıl saklanır? Havucun bozulmaması için ne yapmalı?
DONDURULMAYA EN UYGUN SÜT HANGİSİDİR?
Süt dondurmak için en uygun olanı yağı azaltılmış süttür. Yağı azaltılmış ya da yağsız süt, tam yağlı sütten daha iyi donar. Yağlı süt dondurulduktan sonra çözüldükçe yağ ve süt kısmı birbirinden ayrılabilir.
Süt ürünü olmayan badem sütü, yulaf sütü, soya sütü ve benzeri süt ikamelerini de gönül rahatlığıyla dondurabilirsiniz. Yalnız bu süt ikameleri dondurulduktan sonra çözüldüğünde daha tanecikli bir yapıda görünür. Bu tür süt ikamelerini kahve ya da mısır gevreği gibi sütlü tariflerde kullanabilirsiniz.
SÜTÜ DONDURDUKTAN SONRA NE KADAR DAYANIR?
Sütü dondurduktan sonra buzlukta 3 ay boyunca sorunsuz muhafaza edebilirsiniz. Sütü dondurduktan sonra ilk günkü tazeliğini ve lezzetini 2 aya kadar koruyacaktır. 2 aydan sonra lezzet kaybı yaşayabilir.
Editor : Eshahaber