ABD Başkanı Joe Biden, TikTok'un ABD'de satılmasını ya da yasaklanmasını gerektiren önlemi nisan ayında imzalamıştı. Bu önlem, ABD kullanıcılarının verilerinin Çin hükümeti tarafından kötüye kullanılabileceği endişeleri nedeniyle alınmıştı.
TikTok ise Çin hükümeti ile bağlantısı olduğunu her zaman reddetti ve imzalanan yasayı, ifade özgürlüğü haklarına olağanüstü bir müdahale olarak tanımlamıştı.
TikTok'un Çinli sahibi ByteDance'e göre sosyal medya platformun 170 milyondan fazla kullanıcısı var. Şirketin şimdiki adımı temyiz mahkemesinde üç yargıçtan oluşan bir heyet önünde argümanlar sunmak olacak.
Davaya, geçimlerini sağlamak için platforma güvendiklerini söyleyen Teksaslı bir çiftçi ve Tennesseeli bir fırıncı da dahil olmak üzere sekiz TikTok içerik oluşturucusu katılacak. Ardından Adalet Bakanlığı (DoJ) avukatları kendi argümanlarını sunacak.
ABD'NİN TİKTOK KARARI ENDİŞLERİ BERABERİNDE GETİRİYOR
Veri endişelerine ek olarak, DoJ yetkilileri ve milletvekilleri, TikTok'un Çin hükümeti tarafından Amerikalılara propaganda yaymak amacıyla kullanılabileceği olasılığından da endişe duyduklarını ifade etti. Ancak ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliği ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü haklarının savunucuları, elden çıkarma veya yasaklama yasasının onaylanmasının dünyanın her yerindeki otoriter rejimlere uygun bir adım olacağını söylüyor.
Columbia Üniversitesi'nin Knight Birinci Değişiklik Enstitüsü'nde personel avukatı olan Xiangnong Wang, "Baskıcı hükümetlerin, yurtdışından bilgi, fikir ve medyaya erişim konusunda kendi vatandaşlarına yönelik yeni kısıtlamaları haklı çıkarmak için bu emsali kullanmalarına şaşırmamalıyız" dedi.
Enstitü, davanın tarafı olmayan ancak davayla ilgisi olan birinin sunabileceği, genellikle davanın sonucunu etkileme umuduyla bilgi veya uzmanlık sağlayan bir hukuki belge olan bir 'amicus brief' de dosyaladı.
Wang ayrıca milletvekillerini, TikTok'un oluşturduğunu iddia ettikleri ulusal güvenlik tehditlerine dair ayrıntılı bilgi vermemekle eleştirdi.
#ESHAHABER.COM.TREditor : Eshahaber