Türk lirasının üretici fiyat endeksi bazlı reel değerinin 5 yılın zirvesine çıkması sonrasında 'değerli TL' durumu yeniden gündeme girerken, İngiliz banka Barclays de makro ekonomik göstergeler açısından bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken bir analiz yayınladı.
Barclays Döviz Stratejisti Marek Raczko, Türk lirasına ilişkin analizinde, Türk lirasının son dönemde istikrarlı bir seyir izlediğini, fakat bu seyri sürdürülebilir görmediklerini belirtti.
"TL YÜZDE 11 DEĞER KAYBETMELİ"
Yüksek enflasyon ortamında, reel efektif döviz kurunu tarihi trendlerinde tutabilmek için Türk lirasının yıl sonuna kadar yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Raczko, mevcut cari açığı kapatmak için de ilave ayarlamaların gerekli olabileceğini ifade etti.
"KÜRESEL BASKILARA RAĞMEN TL GÜÇLENİYOR AMA..."
Analizde Türk lirasının spot piyasada küresel baskıları ve güvercin para politikasını alt ederek son 3 ayda istikrarlı bir görünüm çizdiğine, bu seyrin uzun vadeli aşağı yönlü trendin tersine reel efektif döviz kurunda hatrı sayılır artış yarattığına vurgu yapıldı.
Kendi değerlendirmelerine göre reel efektif döviz kurundaki bu değerlemenin sürdürülebilir olmadığını belirten Barclays Stratejisti Raczko Türk ekonomisinin daha rekabetçi olması, reel efektif döviz kurunda aşağı yönlü trendin korunması ve enflasyonun dengelenmesi için Türk lirasının yıl sonuna kadar en az yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğini ifade etti.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR?
Reel Efektif Döviz Kuru, Türk Lirası'nın satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.
Editor : Eshahaber