Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Ekonomi

Turizm merkezlerinde günübirlik kiralanan ev sayısı 30 bine yaklaştı: Cezası 100 bin lira

Ekonomi - Günübirlik kiralama için 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' bulunan konut sayısı, Türkiye genelinde 29 bin 637 oldu. İzin belgeli konut sayısında Muğla 9 bin 11 konutla ilk sırada, Antalya 7 bin 986 konutla ikinci sırada yer aldı.

Turizm merkezlerinde günübirlik kiralanan ev sayısı 30 bine yaklaştı: Cezası 100 bin lira
25-09-2024 17:27

Kalabalık mekanlarda bulunmayı istemeyen veya otelde konaklamayı tercih etmeyenlerin tatil anlayışındaki değişiklik, son yıllarda günlük ev kiralama yöntemini yaygınlaştırdı. Tatil masrafını azaltmak isteyen tatilcilerin, lüks tesislerdeki her şey dahil sistem yerine günlük kiralık evleri tercih etmeye başlamasıyla günlük kiralanan ev sayısı arttı. Online ticaret platformları ile dünya genelinde hizmet veren popüler uygulama üzerinden yayılan günlük ev kiralama furyası, Türkiye'de çok sayıda kişiye gelir kapısı oldu.

Antalya'da turizm hareketliliğinin yoğun olduğu ilçelerde eve göre ortalama 1500 ile 10 bin lira arasında değişen günlük kiralama ücretleri, ev sahiplerine aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor. Bazı ev sahipleri, yaşadığı konutta kullanmadığı odayı 700 liradan başlayan ücrete kiralıyor.

EV SAHİPLERİ İLE TATİLCİLERE CAZİP GELDİ

Ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisiyle konutunu günlük kiraya vermesi emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Kira fiyatlarındaki artışın yanı sıra ev sahibi- kiracı anlaşmazlığı, konut stoku sıkıntısı sorunları oluştu.

Emlakçıların kiralık ev arayanlara konut temin etmekte zorlandığı süreçte, 'ayakçı' diye tabir edilen yetkisiz kişiler, emlakçılık faaliyetine başladı. 'Korsan' emlakçı sayısının hızla artmasıyla 'ayakçı' diye tabir edilen kiralama sürecinde ev sahibi ile kiracıya aracılık eden kişilerin faaliyetleri de çoğaldı. Konut satın alan yabancı sayısının artmasıyla konutunu turizm amaçlı kiralayan, emlakçılık veya yatırım danışmanlığı faaliyeti yürüten yabancı sayısı da çoğaldı.

İZİNSİZ KİRALAMA CEZASI 100 BİN LİRA

Emlak sektöründeki sıkıntıların çözümü ile günübirlik kiralanan evlerin denetimi amacıyla 1 Ocak'tan itibaren konutların turizm amaçlı kiralanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yasa ile 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' bulunan ev sahipleri konutlarını yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayabilecek.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.

İZİNSİZ 4'TEN FAZLA KİRAYA VERENE 1 MİLYON CEZA

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira ceza verilecek.

Yasanın uygulanmaya başlamasıyla Türkiye genelinde 'Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgeli Konut' sayısı 29 bin 637 oldu.

Valilik bünyesinde kolluk kuvvetleri ile bakanlık yetkililerinden oluşturulan ekip, izin belgesiz konutunu günübirlik kiralayanların belirlenmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

İNTERNETTEKİ İLANLARDAN TESPİT

Antalya'da ise 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' başvurusu yapılan yaklaşık 13 bin konuttan 7 bin 986 izin belgesi verildi. Belgelerini alan ev sahipleri konutuna asıp turizm faaliyetlerine başladı. Kolluk kuvvetlerine gelen şikayet ile bakanlığa yapılan ihbarı değerlendiren ekipler, online ticaret platformları ile dünya genelinde hizmet veren popüler uygulamalardaki ilanları da incelemeye başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelleri internet ortamındaki ilanları titizlikle inceleyip, izin belgesiz günübirlik kiralama yapanların tespiti için çalışma yürütüyor.

EN FAZLA MUĞLA'DA

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, turizm amaçlı kiralanan izin belgeli konutların bazı illerdeki sayısı şöyle:

"İstanbul 2 bin 17, Ankara 163, İzmir 2 bin 16, Muğla 9 bin 11, Trabzon 810, Aydın 653, Balıkesir 1169, Bursa 146, Çanakkale 534, Edirne 1323, Mersin 368, Kocaeli 356, Rize 108, Sakarya 1799, Bartın 137."

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ