Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Teknoloji

Türkiye'de bir ilk! Ekosisteme liderlik edecek! O tarihte faaliyete geçiyor

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (TOBB ETÜ) çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçiyor. Kuantum bilgisayarın ismi ve özellikleri yarın gerçekleştirilecek tanıtım töreninde açıklanacak.

Türkiye'de bir ilk! Ekosisteme liderlik edecek! O tarihte faaliyete geçiyor
20-11-2024 15:58

TOBB ETÜ, 2010 yılından beri kuantum teknolojileri üzerinde çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu alanda Türkiye'yi dünyada sayılı ülkelerden biri haline getirmeyi hedefleyen çalışmalar meyvesini veriyor. Bu kapsamda üniversitenin çalışmalarıyla ülkenin ilk kuantum bilgisayarı geliştirildi.

TÜRKİYE'NİN İLK KUANTUM BİLGİSAYARI

Yarın TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde gerçekleştirilecek tanıtım töreninde bu bilgisayarın adı ve özellikleri paylaşılacak.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay'ın da aralarında olduğu çok sayıda ismin katılması planlanıyor.

EKOSİSTEME LİDERLİK İÇİN KRİTİK BİR ADIM

Sürekli geliştirmeye açık bir altyapıyla tasarlanan Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı, sadece teknolojik bağımsızlık açısından değil; beraberinde kuantum teknolojileri ekosistemine Türkiye'nin liderlik etme vizyonu açısından da kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kuantum bilgisayarlar faaliyete geçiyor

KUANTUM BİLGİSAYARIN FARKI NE?

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklı olarak işlemleri "bit" yerine "kuantum bitleri" (kubit) ile gerçekleştiriyor. Bir kubitin aynı anda birden fazla durumu temsil edebilme özelliği, hesaplama gücünü milyonlarca kat artırarak karmaşık problemleri çözmesiyle dikkati çekiyor. Kuantum bilgisayarının, Türkiye'nin bilgi işlem teknolojilerindeki uluslararası rekabet gücünü artırması bekleniyor.

Kuantum bilgisayarların potansiyel kullanım alanları ise oldukça geniş. Bunlar arasında, kriptografi (daha güvenli veri şifreleme sistemleri), yapay zeka (karmaşık algoritmaların hızla işlenmesi), savunma sanayisi (stratejik teknolojilerin geliştirilmesi), iklim modelleme ve simülasyonlar (küresel ısınma ve doğal afet analizleri), ileri malzeme bilimi (yeni nesil malzemelerin keşfi ve analizi) yer alıyor.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ