Özellikle son dönemde Rusya-Ukrayna ve İsrail-İran arasındaki gerilim hava savunma ve füze sistemlerinin önemini bir kez daha gösterdi.
Somali’deki uzay üssü kurma çalışmalarını duyuran Türkiye savunma sanayisindeki atılımlarında balistik füzelerdeki envanterini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor.
300 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde. 2022’de Rize-Artvin Havalimanı’ndan gerçekleştirilen test atışıyla gündeme gelen balistik füzemiz Tayfun’un ikinci test atışı da yapıldı.
HEDEF BİN KM'LİK MENZİL! TÜRKİYE'Yİ BİR ÜST LİGE TAŞIYACAK
İlk test atışında 600 kilometrelik bir menzile ulaşan Tayfun’un 1000 kilometrelik bir menzile kadar ulaşması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin ilk orta menzilli balistik füzesi olması beklenen Cenk projesi ise son derece gizlilik içinde yürütülüyor. 1.000 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olacağı belirtilen füze, envantere girdiğinde Türkiye’yi bu alanda bir üst lige taşıyacak.
Roketsan tarafından geliştirilen Cenk füzesi, Türkiye’nin ilk orta menzilli balistik füzesi (MRBM) olacak. Motor ve yakıt gibi kritik alt sistemleri de Roketsan tarafından özgün olarak geliştirilen Cenk balistik füzesinin ilk test atışının, kısa süre içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cenk’in bünyesinde barındırdığı teknolojiler ile dünyanın en gelişmiş orta menzilli balistik füzelerinden birisi olması öngörülüyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu alandaki çalışmaları ve Somali’de kurulacak üssün önemini değerlendiren Savunma Uzmanı Turan Oğuz, Türkiye’nin balistik füzelerde başlarda olduğunu, ancak yakın zamanda Tayfun ve Cenk ile hem kısa hem de orta menzilli balistik füzeler geliştirildiğini ifade etti.
OĞUZ: SOMALİ EN İYİ ÜÇ NOKTADAN BİRİ
Oğuz, söz konusu füzelerin test edilmesinin önemine dikkat çekerek “550 km’yi test ettik, Karadeniz müsaitti ama 1.000 kilometrenin üzerine çıkınca test edebileceğimiz bir coğrafyamız yok. Bu testleri yapmak için Somali ile uzun süredir konuşuyoruz. Bu konuda Somali dünyada iyi olan üç noktadan biri. Bu testler okyanuslarda yapılabiliyor. Türkiye şu anda 1.000 ila 3.000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler geliştiriyor” dedi.
BAŞLADIK VİTES ARTTIRIYORUZ
Savunma Uzmanı Oğuz, Türkiye’nin hibrit motor çalışmalarına vurgu yaparak, maliyetin aşağı çekilmek istendiğini kaydetti. Türkiye’de tekrardan kullanılabilir roketler üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Oğuz, İğneada’ya kurulan tesiste ise en fazla 700 kilometreye kadar füze fırlatılabileceğini ifade etti. İlk etap projesinin maliyetinin 6 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini söyleyen Oğuz, şöyle konuştu: “Önümüzdeki 5 senelik dönem hem uzaya erişim açısından hem de balistik füze geliştirme açısından çok yoğun geçecek. Başlangıcı yaptık şu anda vites arttırıyoruz.”
Editor : Eshahaber