Gündem

Türkiye'nin deprem gerçeği çalıştayı başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi desteğiyle TMMOB ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, 6 ve 20 Şubat 2023 depremlerinden çıkarılan dersler ele alındı. Benzer felaketlerin yönelik çözüm yolları masaya yatırıldı.

Türkiye'nin deprem gerçeği çalıştayı başladı
07-02-2025 22:17

Depremin 2. yılında gerçekleştirilen "Türkiye’nin Deprem Gerçeği: Deprem İllerinde Mimarlık, Planlama ve Afet Yönetimi" başlıklı çalıştay, 8 oturumla başladı. Çalıştayın ana başlıkları arasında arama-kurtarma, geçici barınma, hasar tespiti, güçlendirme, imar ve yapı denetim mevzuatı, afet riskli alanlar, kentsel dönüşüm gibi konular yer aldı.

Çalıştayın açılış programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eres Özdoğan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, Hasan Kalyoncu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ile akademisyenler ve STK'lardan temsilciler katıldı.

Çalıştay öncesi Bilkent Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencilerinin İslahiye Kent Meydanı proje çalışmalarının bulunduğu serginin açılışı yapıldı. Öğrenciler çalışmalarını katılımcılara anlattı.

ŞAHİN: GAZİANTEP MODELİ İLE İLERLİYORUZ

Açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalıştayın amacının depremden çıkarılan sonuçlarla bir daha benzer acıları yaşamamak olduğunu vurguladı. Şahin, "Bilgi ekonomisini doğru okuyarak kararlı ve erdemli bir şehir zeminini oluşturmak istiyoruz. Gaziantep Modeli ile ilerliyoruz." dedi.

ÇEBER: DOĞAYA SAYGILI OLMALISINIZ

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise konuşmasında Gaziantep Kent Konseyi’nin yaptığı bu çalışmanın ve çıkacak sonuçların önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Bu acılar ve felaketlerin tekrardan yaşanmaması için bu çalışmaları yapıyoruz.  Aklı, tekniği, bilimi kullanmamız gerekiyor. Doğal afetlerden bahsediyorsanız, siz doğaya doğanın size müsaade ettiğinden fazla ve müsaade ettiğiniz usulün dışında dokunduğunuz zaman afet olur ve can kayıpları yaşanır. Doğaya saygılı olmalısınız. Her türlü afetle mücadele etmemiz gereken bir coğrafyada yaşıyoruz."

DEPREMDEN EDİNİLEN TECRÜBELER PAYLAŞILIYOR

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey, ortak akıl ile çok iyi iş birlikleri yapılabileceğine dikkat çekerek, "Depremden geçen iki yılda edindiğimiz tecrübeleri paylaşmak istiyoruz. Büyük bir acı yaşadık, ama bu acıyı tekrar yaşamamak için buradayız." ifadelerini kullandı.

 

“DEPREMİN NEDENLERİNİ UNUTMADIK VE UNUTTURMAYACAĞIZ”

TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eres Özdoğan, yaşanan acılardan ders çıkarıldığını belirterek, "Bu çalıştayda iki yıl boyunca tartıştığımız nedenleri ele alacağız. Amacımız bu deneyimleri bilimsel bir zeminde değerlendirmek." dedi.

REKTÖRLERDEN BİLİMSEL YAKLAŞIM VURGUSU

Çalıştaya katılan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, bilimin ışığında yürütülen bu çalışmaların kıymetini vurguladı.

ÇALIŞTAYIN SONUNDA SEMPOZYUM DÜZENLENECEK

İki gün sürecek çalıştay, sempozyum ve kapsamlı bir rapor hazırlanmasıyla sona erecek. Bu rapor, depreme hazırlık konusunda Gaziantep Modeli’nin temel taşlarını oluşturacak.

 

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ