Dünya

Türkiye'nin gücü arttıkça uzlaşmaya yaklaştılar

Türkiye'nin Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu'da bölgesel bir güç olduğunun altını çizen, Türk savunma sanayisinin geldiği noktaya vurgu yapan ABD basını, Türkiye ve Amerika'nın uzlaşma zamanının geldiğini yazdı.

Türkiye'nin gücü arttıkça uzlaşmaya yaklaştılar
07-06-2024 20:08

Yunan basınında KAAN ve dron filosu

GALERİNİN DEVAMI <p>Yunan <a href=basını Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ı kaleme aldı. Haberde üretilen bütün dron çeşitleri de yer aldı.

"><p><span data-style=KAAN GÖKLERDE

Türkiye'nin ilk "milli savaş uçağı" KAAN'ın geçtiğimiz Çarşamba günü havaya kalkışı onlarca yılın sonucudur. Atılan adımla Türkiye'nin savunma sanayi alanında nihai bağımsızlığı hedefleniyor.

"><p><span data-style='DÖNÜM NOKTASI'

Ankara yakınlarındaki üs , Mürted Hava Meydanından havalanan Türk tasarımı 5'inci nesil savaş uçağı havada 13 dakika kaldı.

"><p><strong><span data-style=HEYECAN DORUKTA

Yapılan ilk uçuş Türkiye'nin devam eden gelişimi açısından bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

"><p><span data-style=HAVA KUVVETLERİNİN 'NEFERİ'

Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ın 2028 yılı sonunda Türk Hava Kuvvetleri'ne katılacağını söyledi. Uçuş Amerikan F-110 motorlarıyla gerçekleştirildi. KAAN için motor üretimi programı 2030 yılında tamamlanacak.

"><p><span data-style='İHA'LAR GÖKLERDE'


Türkiye 1987 yılında Başbakan Turgut Özal başkanlığında, Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları için 278 adet F-16'nın ortak üretimine başlamıştı.

"><p><strong><span data-style=15 YILLIK GELİŞİM

Sayın Erdoğan'ın hükümetinin desteğiyle savunma sanayii geliştirildi ve son 15 yılda çok sayıda insansız hava aracı üretildi.

"><p><strong><span data-style=BAYRAKTAR TB-1

2009 yılında BAYKAR tarafından üretilen ilk Türk insansız hava uçağının (İHA) ilk uçuşu gerçekleştirildi. Bayraktar TB-1, PKK ile mücadelede Türkiye'nin özellikle güneydoğudaki bölgeleri gözetlemeye yönelik ilk girişimiydi.

"><p><span data-style=ANKA VE HÜRKUŞ

Türk Devlet Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), havadan gözetleme ve keşif görevleri için kendi ANKA insansız hava aracının tasarım ve üretimini 2010 yılında tamamladı ve seri üretime geçti.

"><p><span data-style=İLK UÇUŞ

TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitim ihtiyaçlarına yönelik üretimi 2016 yılına dayanan kendi eğitim uçağı Hürkuş'un ilk uçuşunu 2013 yılında gerçekleştirdi.

"><p><span data-style=EN ÇOK SATAN İHA

Türkiye'nin en popüler insansız hava aracı ilk kez 2014 yılında tanıtılan Bayraktar TB-2 oldu.

"><p><span data-style=TB-2 ÖZELLİKLERİ

TB-2, gözetleme ve keşif kabiliyetinin yanı sıra silah sistemleri taşıyabiliyor ve yer hedeflerini vurabiliyor. Özerklik süresi 27 saate, taşıma kapasitesi 150 kg'a ve maksimum uçuş yüksekliği 27.000 feet'e ulaşır. Seri üretimine 2017 yılında başlandı ve bugüne kadar 400 uçak üretildi.

"><p><span data-style=İHRACAT İÇİN İMZALAR ATILDI

Şirketin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, artık yılda 200 TB-2 üretmenin mümkün olduğu söyledi. Aralarında Ukrayna, Kuveyt ve Polonya ile Azerbaycan'ın da bulunduğu 24 ülkeye ihracat için anlaşmalar imzalandığını belirtti. Devlet yayıncısı TRT'nin haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en az 220 TB-2 bulunuyor.

"><p><span data-style=TUSAŞ VE BAYKAR

2019 yılı iki farklı firmanın insansız bombardıman uçaklarının tanıtıldığı yıldır.

"><p><span data-style=AKSUNGUR

TUSAŞ'ın Aksungur'u, roket, denizaltısavar torpido ve kara hedeflerine yönelik bombalardan oluşan 3 ton ağırlığındaki silah sistemlerini taşıma kabiliyetine sahip.

"><p><span data-style=AKINCI

Akıncı, Bayraktar'ın ilk uçuşunu Aralık 2019'da yapan ve seri üretimine 2021 yılında başlanan insansız bombardıman uçağıdır. 25 saat havada kalabilme, 5,5 tonluk havadan havaya füze, hava savunma sistemi gibi silah sistemlerini taşıyabilme yeteneğine sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri şu ana kadar en az 20 Akıncı teslim aldı ve Azerbaycan, Pakistan, Libya vb. ülkelere ihracat yapıldı.

"><p><span data-style=SONRAKİ NESİL

İlk uçuşunu 2023 yılında gerçekleştiren Bayraktar TB-3 insansız hava aracının testleri devam ediyor ve önümüzdeki aylarda seri üretime geçmesi bekleniyor.

"><p><strong><span data-style=TB-2 ÖZELLİKLERİ

TB-2'nin 32 saatlik me​nzile sahip, 280 kg'lık silah sistemlerinin iki katı ağırlığını taşıyabilen ve 30.000 feet irtifaya ulaşabilen gelişmiş halidir.

"><p><span data-style=MENŞEİ TÜRKİYE

Önemli bir detay ise Türkiye'deki drone'ların kullandığı silah sistemlerinin neredeyse yüzde 90'ının Türk firmaları tarafından üretilmesi.

">

Türkiye ile ABD arasında yürütülen F-16 görüşmeleri neticesinde ikili ilişkilerin olumlu bir ivme kazandığını yazan ABD basını, Türkiye ve Amerika'nın uzlaşma zamanının geldiğini dile getirdi.

'TÜRKİYE ABD İÇİN ÇOK ÖNEMLİ KONUMDA'

Küresel kargaşanın yaşandığı bir dönemde ne Türkiye'nin ne de ABD'nin birbirine yabancı kalma lüksünün olmadığı belirtilirken Gazze ve Ukrayna'ya yakın olması sebebiyle Türkiye'yi ABD için çok önemli bir konuma getirdiğinden bahsedildi.

İLİŞKİLERİ DENGELEYECEK KİLİT NOKTA

ABD'nin Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu'da Çin, İran ve Rusya nüfuzunun dengelenmesine yardımcı olmak için Türkiye'den yararlanabileceği ifade edildi.

'TÜRKİYE DEĞERLİ BİR ORTAK'

Yazıda, "Ülkenin coğrafi konumu, bölgesel nüfuzu ve artan savunma sanayii kapasitesi, Türkiye'yi çok kutupluluk ve düzensizlik ile mücadelede değerli bir ortak haline getiriyor" denildi.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında benzersiz bir rol oynadığına vurgu yapıldı.

Geleceğin yeni Türk donanması oluşuyor: İnsansız platformların ilk tercihi oldu!Geleceğin yeni Türk donanması oluşuyor: İnsansız platformların ilk tercihi oldu!

ARTIK DIŞARI BAĞLI DEĞİLİZ

Türkiye'nin yerli savunma sanayisini genişlettiği kaydedilen yazıda, "Türkiye'nin savunma harcamalarının GSYİH'ye oranı yükseldi ve ülke artık insansız hava araçlarından tanklara ve savaş gemilerine kadar kendi askeri ihtiyacının yüzde 80'ini yerli savunma üretimiyle karşılıyor. Aynı zamanda Ukrayna'ya silah satabilecek ve Avrupa ülkelerinin zırhlı araçlar, kısa menzilli füzeler, mühimmat mermileri ve insansız hava araçları gibi temel savunma malzemesi stoklarının yenilenmesine yardımcı olabilecek bir konumda" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin ABD için önemli bir tedarikçi haline geldiği belirtilirken ABD ordusunun binlerce 155 mm kalibreli top mermisini Türkiye'den aldığından söz edildi.

SAVUNMA TEDARİKÇİSİ

Haberde, "Türkiye'yi geleneksel alıcı rolü yerine savunma tedarikçisi olarak düşünmek, transatlantik güvenlik planlamasında yeni olasılıkların önünü açabilir. ABD ve Türkiye, jeopolitik çıkarlarının örtüştüğü yerlerde işbirliği fırsatlarını araştırmalıdır. Ankara'nın bölgesel ağır sıklet olma arayışı ve Washington'un Çin ve Rusya nüfuzuna karşı koyma arzusu, pratikte birbirini tamamlayıcı amaçlar olabilir" denildi.

Almanlardan dikkat çeken analiz! Afrika'da yeni güç Türkiye! Almanlardan dikkat çeken analiz! Afrika'da yeni güç Türkiye!

TÜRKİYE'NİN AFRİKA DİPLOMASİSİ

Türkiye'nin Afrika'daki çeşitli alanlarda Çinli şirketleri geride bıraktığı belirtilirken Ankara'nın 2007 yılından bu yana Afrika ülkeleriyle kapsamlı diplomasi yürüttüğüne dikkat çekildi. Türkiye'nin yakın zamanda Fransız ve ABD kuvvetlerini sınır dışı eden Nijer de dahil olmak üzere Doğu ve Batı Afrika'daki ülkelerle savunma işbirliğini genişlettiğine işaret edildi.

Türkiye geri sayımı başlattı! Rusya, Orta Asya ve Kafkasya'yı birbirine bağlayacakTürkiye geri sayımı başlattı! Rusya, Orta Asya ve Kafkasya'yı birbirine bağlayacak

"ABD, TÜRKİYE'Yİ KAFKASYA'DA YAPICI ROL OYNAMAYA TEŞVİK ETMELİDİR"

Türkiye'nin Türk devletleri olan ilişkilerine ve Kafkasya'daki nüfusuna dikkat çekilen haberde, "ABD, Türkiye'yi Kafkasya'da yapıcı rol oynamaya teşvik etmelidir. Biden yönetimi şimdi Türkiye'den Azerbaycan'ı Ermenistan'la resmi bir barış anlaşmasına doğru itmesini istemeli. Eğer bu gerçekleşirse Rusya'nın bölgedeki nüfuzunu azaltabilir" denildi.

TÜRKİYE, GAZZE KONUSUNDA HAFİFE ALINMAMALI

Washington'un Gazze ve Filistin konusunda Türkiye'yi hafife almaması gerektiğinin altı çizildi. Gazze'nin istikrara kavuşturulması zamanı geldiğinde, Türkiye'nin inşaat sektörü ve siyasi desteğinin değerli olacağından söz edildi.

TÜRKİYE, ÇOK KÜRESEL PARLAMA NOKTASININ ORTASINDA

Türkiye'nin ABD'nin yeni bir diyaloğu geciktiremeyeceği kadar çok küresel parlama noktasının ortasında durduğundan bahsedilirken yazıda, "ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir sonraki buluşmasında sadece ikili meselelerin standart listesi hakkında değil, aynı zamanda daha geniş bir sıfırlama hakkında da bir görüşme başlatma fırsatını değerlendirmeli. Ankara'nın, ticaret ve savunma ortaklıkları konusunda ABD ve Avrupalı müttefiklerine sunabileceği çok şey var; ayrıca özellikle Türkiye'nin aktif olduğu ancak ABD'nin erişiminin sınırlı olduğu bölgelerde Çin, İran ve Rusya'nın nüfuzunun kontrol altına alınmasına yardımcı olmak konusunda da sunabileceği çok şey var" ifadelerine yer verildi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ