Esha tv
Dünya

Umman'dan, Lübnan'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

Umman, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat uyarısında bulunarak, ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

Umman'dan, Lübnan'daki vatandaşlarına
31-07-2024 12:33
EshaHaber Gündem Haberler

İsrail'in Lüban'a saldırıları birçok ülkenin vatandaşlarını ülkelerine geri çağırmasına sebep oldu

GALERİNİN DEVAMI <p>İsrail'in Lübnan'a saldırıları arttığı <a href=için ülkelerden peş peşe 'Lübnan'ı terk edin' çağrıları yükseldi.

"><p>İsrail <a href=ordusunun Lübnan'a yönelik muhtemel saldırısı öncesi bazı ülkeler, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri veya bu ülkeye seyahat etmemeleri hususunda uyarıda bulundu.

"><p><span data-style=ABD'DEN 'SAVAŞ KORKUSU'


ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Mecdel Şems olayından kaynaklı bölgede artan tansiyon nedeniyle Lübnan'daki uçak seferlerini aksatan değişikliğin meydana geldiği belirtilerek ABD vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

"><p>Açıklamada, <strong>savaş korkusu, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki şiddetli çatışmalar son haftalarda arttı" ifadesi yer aldı.

"><p><span data-style=AVUSTRALYA 'DERHAL HAREKET EDİN' DEDİ


Avustralya hükümeti de vatandaşlarına daha önce yayınlanan ve mevcut gelişmelerin ardından güncellenen Lübnan'a seyahat etmemeleri yönündeki çağrısını yineledi.

"><p>Hükümetin açıklamasında, <strong>riski nedeniyle Lübnan'a seyahat etmemenizi tavsiye etmeye devam ediyoruz. Lübnan'daki Avustralyalılar, ticari uçuşlar devam ederken derhal ülkeyi terk etmelidir. Beyrut havalimanı kapanabilir ve uzun bir süre boyunca ülkeyi terk edemeyebilirsiniz" ifadeleri kullanıldı.

"><p><span data-style='DURUM KÖTÜYE GİDERSE DIŞARI ÇIKAMIYABİLİRSİNİZ!'

Norveç'in Beyrut'taki Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Norveç vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapıldı ve ülkeye mevcut seyahat uyarıları yinelendi.

"><p>Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın arttığı uyarısı yapılan paylaşımda, durumun daha kötüye gitmesi halinde <a href=Lübnan dışına seyahat seçeneklerinin sınırlı hale gelebileceği de kaydedildi. Paylaşımda, böyle bir durumun yaşanması karşısında Norveç Büyükelçiliğinin, vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerine yardımcı olmak için çok sınırlı kaynaklara sahip olacağı da hatırlatıldı.

"><p><span data-style=OLASILIKLAR 'GÖZ ARDI EDİLEMEZ'

Almanya da diğer ülkeler gibi daha önceki Lübnan'a seyahat uyarısını güncelledi.

26 Haziran'daki güncellemeye göre Alman vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunulan yazılı açıklamada, Alman vatandaşlarına acilen Lübnan'dan ayrılmaları çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bölgedeki güvenlik durumunun oldukça değişken olduğu ve Lübnan ile İsrail arasındaki sınır bölgesinde askeri çatışmaların son haftalarda yoğunlaştığı belirtilerek, "Durumun daha da şiddetlenmesi ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez." ifadesi kullanıldı.

"><p>Gerilimin daha da artmasının Refik Hariri Havalimanı'ndaki <a href=hava trafiğinin tamamen durmasına da yol açabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, bu durumda Lübnan'ı hava yoluyla terk etmenin mümkün olmayacağı kaydedildi.

"><p><span data-style='ŞAHSİ TAHLİYE PLANI'


İngiltere'nin, Ekim 2023'te vatandaşlarına yaptığı ülkeyi terk etme tavsiyesi ise geçerliliğini koruyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan güncel seyahat uyarısında, "Bakanlık, İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı ve Lübnan'daki diğer gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan'a tüm seyahatlere karşı uyarıyor." açıklaması yapıldı.

İsrail-Lübnan sınırında karşılıklı füze ve top atışları olduğunu belirtilen uyarıda, Beka Vadisi ile Litani nehrinin kuzeyinde de riskler bulunduğu kaydedildi. Seyahat uyarısında Lübnan'daki yabancı misyonların etrafında protestolar yapıldığı anımsatılan uyarıda, şunlar kaydedildi:

"><p><strong>yüksek olduğu bölgede gerginlik çok kısa sürede artabilir, Lübnan'dan çıkış rotalarını etkileyebilir. Siyasi ve güvenlik durumlarının kötüye gitmesi halinde Lübnan dışına ticari seferler ciddi şekilde aksayabilir, kısa süre kala iptal edilebilir, tüm ülkedeki yollar kapatılabilir. İngiliz Büyükelçiliğinin sağlayabileceği yardım kısıtlı olabilir. Eğer şu an Lübnan'daysanız ayrılmanızı tavsiye ediyoruz."

Dışişleri Bakanlığının acil durumda tahliye gerçekleştiremeyebileceği de vurgulanan seyahat uyarısında, herkesin şahsi tahliye planı yapması tavsiye edildi.

"><p><span data-style=BELÇİKA'DAN AÇIKLAMA


Belçika Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki son gelişmeler ışığında İsrail, Filistin toprakları ve Lübnan'a tüm seyahatlerin iptal edilmesi tavsiye edildi.

"><p><span data-style='ASKERİ ÇATIŞMA ÖNLENMELİ'


Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine yönelik saldırı şiddetle kınandı.

"Yeni bir askeri çatışmayı tırmandırmayı önlemek için her şeyin yapılması" gerektiği belirtilen açıklamada, Fransız vatandaşlarının Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemeleri tavsiye edildi.

"><p><span data-style='ÜLKEYİ TERK EDİN!'


İsveç Dışişleri Bakanlığı sayfasından yapılan duyuruda, "Lübnan'daki durum tehlikeli ve öngörülmez, bu nedenle İsveç vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini tavsiye ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

"><p>İsveç Dışişleri <a href=Bakanı Tobias Billström de X hesabından yaptığı paylaşımda, "Defalarca söyledim, yine söylüyorum: İsveç vatandaşlarının Lübnan'ı terk etmesi veya söz konusu ülkeye gitmekten kaçınması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"><p><span data-style=DANİMARKA'DAN UYARI


Danimarka Dışişleri Bakanlığı ise X hesabından yaptığı paylaşımda, vatandaşlarının Lübnan'a yapacakları seyahatleri durdurmasını tavsiye ederken, ülkeyi terk etmelerini istedi.

"><p><span data-style='KIRMIZI KOD'


Hollanda Dışişleri Bakanlığının, Lübnan'a seyahatten kaçınılması ve bu ülkedekilerin acilen ayrılmaları yönünde 26 Haziran’da verdiği uyarının hala devam ettiği bilgisine yer verilen internet sayfasında, “Lübnan için seyahat tavsiyesinin renk kodu kırmızıdır. Durumunuz ne olursa olsun oraya seyahat etmeyin. Başınız belaya girerse Hollanda Büyükelçiliği size her zaman yardımcı olamayabilir" ifadeleri yer alıyor. Hollanda merkezli Transavia Havayollarının Amsterdam-Beyrut seferleri iptal edilirken, bilet satış sayfasında gelecek 1 hafta boyunca Beyrut’a sefer olmadığı görülüyor.

"><p><span data-style='GERGİNLİK TIRMANABİLİR'


İrlanda da daha önce yaptığı Lübnan'a seyahat uyarısını güncelledi.

27 Haziran'da İsrail-Lübnan sınırında yükselen tansiyon nedeniyle İrlanda, Lübnan'da bulunan vatandaşlarına "ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme" çağrısı yapmıştı. İrlanda Dışişleri Bakanlığının yayımladığı seyahat uyarısında, İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliğin kısa sürede daha da fazla tırmanabileceği belirtilmişti.

"><p>Bu durumun Lübnan'dan ayrılmayı da etkileyebileceğine <a href=işaret edilen açıklamada, "Bakanlık, tüm İrlanda vatandaşlarına imkan varken ticari seferlerle ülkeden ayrılmayı şiddetle tavsiye ediyor" ifadesi kullanılmıştı.

">

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan başta olmak üzere bölgede yaşanan son gelişmeler göz önünde bulundurularak, Lübnan'a seyahat etmenin teşvik edilmediği belirtildi.

TEDBİR UYARISI

Açıklamada, Lübnan'da bulunan tüm Umman vatandaşlarının derhal ülkeyi terk etmeleri gerektiği ifade edildi.

Bölge alev alev! ABD savaş gemileri Lübnan'a ilerliyorBölge alev alev! ABD savaş gemileri Lübnan'a ilerliyor

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya 30 Temmuz'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda 2 çocuk ve 1 kadın hayatını kaybetmiş, 74 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusu, söz konusu saldırıda Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu.

MECDEL ŞEMS SALDIRISI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına 27 Temmuz'da roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

SUÇLAMALARA CEVAP GEÇİKMEDİ

İsrail ordusu, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklarken, Hizbullah ise saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlamıştı.

'HİZBULLAH BEDEL ÖDEYECEK'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının ardından "Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullanmıştı. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyine hava saldırısı düzenlemiş, daha sonra da Beyrut’ta meydana gelen patlamaların arkasında olduğunu açıklamıştı.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ