HABER7
Havaların soğuması, hastalıkları da artırdı. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarında artış yaşandığı, çocuklar, yaşlılar, kanser hastaları, kalp rahatsızlığına sahip kişiler ise risk grubunda. Bu grupta olan kişilerin hastalığı daha uzun ve ağır geçmesine neden olduğunu belirten hekimler, "İnfluenza başta olmak üzere, Covid-19 ve zatürre gibi hastalıklarda da artış var. Özellikle hastalığın ağır seyretmesi olan risk gruplarında bu mevsimde kalabalık ortamlara girmemesinde fayda var. Eğer gireceklerse maske takılmalı, hijyen kurullarına dikkat edilmeli" uyarısını yaptı.
ŞİDDETLİ ÖKSÜRÜĞE DİKKAT
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, havaların soğuması ve kış mevsimi ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olduğunu belirterek, kış mevsimine uygun olarak artış olduğunu ifade etti.
Geçmeyen burun tıkanıklığı neden olur? Hasta değilim ama burnum tıkalı çözümü ne?
Mevcut salgının mayıs ayına kadar seyredeceğini söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Her sene bu tür salgınlar oluyor ancak bu kez farklı olan bir durum söz konusu. Bu salgının farklı yanı, şiddetli ve geçmeyen öksürükle beraber hastalığın belirli periyotlarla devam etmesi. Bu ataklar savunma sisteminde ve mukozada hasar bırakabiliyor. Geçen sene bunu kısmen görmüştük. Bu sene daha yoğun görüyoruz. Yani hasta tedavisini oluyor, toparlıyor ancak bir hafta on beş gün sonra tekrarlanan bir enfeksiyon oluyor. Enfeksiyon olmasa bile geçmeyen bir öksürük bırakabiliyor hastalık. Bu noktada astım ataklarına dikkat etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
“COVİD AŞILARININ YAN ETKİSİ DEĞİL”
Tekrarlayan enfeksiyonun influenzanın bir alt varyantından kaynaklandığını söyleyen uzman doktor Akkoyunlu, covid ve zatürre hastalarında da yoğunluk olduğunu ancak ifluenza kadar riskli etkisi olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Emin Akkoyunlu ayrıca, Covid hastasının hastalığı bir haftada atlattığını ancak influenza vakalarında hastalığın üç aya kadar devam ettiğini bu nedenle influenzanın daha riskli sonuçları olabileceğini dair uyarılarda bulundu.
Çocuklardaki astım krizlerine dikkat: Paketli gıdalar astım riskini artırıyor!
Bununla birlikte grip aşısının önemine değinen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bu sene grip aşısı influenza için daha etkili diyebiliriz. En azından grip aşısı olan hastanın enfeksiyonu tekrarlamıyor daha sakin bir hastalık geçiriyor. O açıdan da özellikle kronik hastalığı olanların grip aşısı yaptırmasını kesinlikle öneriyoruz. Şunu da eklemek gerek covid’te yapılan aşıların yan etkisi değil bu tablo, covid’ten bağımsız influenza’nın alt varyantı olan bir enfeksiyon söz konusu. Acaba yeni salgın mı oluyor endişesi var, yani bu her kış enfeksiyonel hastalıklarda artışı görürüz. Bağışıklığı güçlendirerek, takviyelerimize dikkat ederek ve egzersiz yapmak yeterli olacaktır.” dedi.
BAĞIŞIKLIĞIMIZI NASIL GÜÇLENDİRMELİYİZ?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olan hastalıkların artışı ile hastalıklardan korunmak için bağışıklığımızı güçlendirmenin önemini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yener Gün, ayrıca dengeli ve düzenli beslenme biçiminin de bağışıklığı güçlendirdiğini ifade etti.
Okullardan bulaşan salgına son! Gripsavar doğal bitkisel ilaç tarifi...
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yener Gün, dengeli ve düzenli beslenmenin dışında egzersizlerin sağlık açısından önemini vurguladı. Ayrıca C vitamini gibi takviyelerin koruyucu olarak etkili olabileceğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yener Gün, "Üst solunum yolu enfeksiyonu için belirgin bir diyet yok. C vitamini etkili oluyor bu noktada. C vitamini takviyesi önemli yere sahip diyebiliriz. Bunun dışında zaten sağlıklı olabilmek adına düzenli beslenme, düzenli uyku, düzenli egzersiz gerçekten en etkili yöntemler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında spesifik koruyucu bir yiyecek yok ancak dengeli beslenmek etkili olur. Beslenmenin dışında korunma amaçlı temasla ilgili durumlarda dikkat etmek gerek. Toplu alanlarda dezenfektan kullanarak hijyen kurallarına dikkat etmek etkili olacaktır ama en etkili üst solunum yolu için kaçınılmaz maske kullanmak. Çünkü maskenin gerçekten de etkili bir koruma faktörü var. Önleyici olarak toplu alanlarda kullanılmasını tavsiye ediyoruz." dedi.
Editor : Eshahaber