Esha tv
Teknoloji

Uzayda mahsur kalan astronotlara kötü haber! Tarih vererek uyardılar...

Uzayda 60 gündür mahsur kalan astronotlara kötü haber verildi... Uzay aracında meydana gelen sorundan dolayı astronotların Şubat 2025'ten önce Dünyaya dönememe ihtimallerinin olduğu belirtildi.

Uzayda mahsur kalan astronotlara kötü haber! Tarih vererek uyardılar...
08-08-2024 10:42
EshaHaber Gündem Haberler

Boeing'in arızalı Starliner uçağı nedeniyle mahsur kalan NASA  astronotları, Çarşamba günü Dünya'ya dönüş görevleri hakkında korkunç bir haber aldılar.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) iki aydan fazla süredir mahsur kalan Suni Williams ve Butch Wilmore, Şubat 2025'ten  önce Dünya'ya geri dönemeyebilir  .

ABD Uzay Ajansı, SpaceX'in Crew-9 görevine Eylül ayında iki kişilik bir mürettebatın gönderilmesini öngören bir acil durum planını açıkladı; ancak mürettebatı aylar sonra eve getirmeyi planlıyor.

Bu duyuru, ticari jetlerinde bir dizi sorunla uğraşan Boeing için bir başka oldukça utanç verici darbe oldu .

UZAY ARACINDAKİ ARIZA YÖRÜNGEDE 60 GÜN KALMALARINA NEDEN OLDU VE DAHA DA KALACAKLAR

Salı günü, Starliner mürettebatının uzayda bulunmasının 60. günüydü... Starliner'daki itici arızaları ve helyum sızıntıları, NASA ve Boeing'i, uzay aracıyla geri dönüş yolculuğunun felaketle sonuçlanabileceği korkusuyla iki astronotu daha uzun süre yörüngede tutmaya yöneltti.

Ekipler bu sırada kapsülün uçup uçamayacağını belirlemek için sorunlar üzerinde testler yürütüyordu.

Boeing, geçen hafta 'Starliner uzay aracına ve mürettebatla güvenli bir şekilde geri dönme kabiliyetine güvenmeye devam ettiğini' söyledi. 

SPACEX'İN GÖREVLENDİRİLECEĞİ BELİRTİLMİŞTİ

Ancak uzmanlar Haziran ayında DailyMail.com'a yaptıkları açıklamada, NASA'nın bir kurtarma görevi başlatmak zorunda kalabileceğini ve bunun için Elon Musk'ın SpaceX'inin görevlendirilebileceğini belirtmişlerdi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde astronotluk profesörü olan Mike Gruntman, DailyMail.com'a yaptığı açıklamada, 'SpaceX'in yakın gelecekte astronotları geri getirmek için ek bir fırlatma gerçekleştirmesinin daha olası olduğunu' söyledi.

Gruntman, "Boeing'in Starliner uçağının, uçuşunda bu kadar gecikmeden sonra sorunlarla karşılaşmaya devam etmesi son derece talihsiz bir durum" diye devam etti.

'Boeing, onlarca yıldır en çok hayranlık duyulan havacılık ve savunma şirketlerinden biriydi. Bu gerçek bir ulusal trajedi.'

Boeing'in ticari uçaklarında yaşanan türbülans, mekanik arızalar ve kuyruk çarpması gibi sorunlar şirkete en az 3 milyar dolara mal oldu.

NASA, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'na taksi olarak gitmesi için Starliner'ı inşa etmesi amacıyla Boeing'e 4,2 milyar dolarlık bir sözleşme verdi.

NASA'nın Starliner'ı denetleyen Ticari Mürettebat Programı'nın bu haftaki toplantısı, bazı yetkililerin Boeing'in test verilerinin kabul edilmesi ve astronotların eve getirilmesinde Starliner'ın kullanılması konusunda fikir ayrılığına düşmesiyle sonuçlandı.

NASA'DAN HABER BEKLENİYOR

Starliner veya SpaceX'in Crew Dragon'unu kullanma konusunda henüz bir karar alınmamış olsa da NASA, Boeing'e daha fazla test yapması ve Starliner'a güvenmek için daha iyi bir dava oluşturmak adına daha fazla veri toplaması için daha fazla zaman kazandırıyor.

Yetkililer, NASA'nın önümüzdeki hafta içinde karar vermesini beklediklerini söyledi.

Boeing'in şu ana kadar yaptığı testler, Starliner'a ait dört jetin Haziran ayında aşırı ısınıp otomatik olarak kapanmaları nedeniyle arızalandığını, testler sırasında yeniden ateşlenen diğer iticilerin ise yakıtlarındaki bazı kısıtlamalar nedeniyle normalden zayıf göründüğünü ortaya koydu.

NELER OLMUŞTU?

Temmuz ayı sonlarında New Mexico'daki White Sands Füze Sahası'nda yapılan yer testleri, iticilerin aşırı ısınmasının teflon contanın eğrilmesine, iticilerin itici tüplerinin tıkanmasına ve dolayısıyla itme gücünün zayıflamasına neden olduğunu ortaya koydu.

Stich, NASA'nın daha önce muhabirlere böyle bir olasılığı önemsizmiş gibi göstermesinin ardından, şimdi neden Crew Dragon olasılığını tartışmaya daha istekli göründüğünü açıklayarak, 'Bunun rahatsızlık seviyesini artırdığını ve olup bitenin fiziğini tam olarak anlayamadığımızı söyleyebilirim' dedi.

Starliner, 5 Haziran günü saat 10:52'de Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden havalandı. Fırlatma sırasında yaşanan sızıntı, Mayıs ayında uçuşta bir aksama yaşanmasına neden oldu.

Ekipler, helyum sızdıran bir vana tespit etti ve görevi iptal etti.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ