HABER7
7 Ekim'de baÅŸlayan Filistin-Ä°srail savaşı aralıksız devam ediyor. Ä°srail'in savaÅŸ suçları iÅŸleyerek sivilleri özellikle çocukları hedef aldığı saldırılarda ölü ve yaralı sayısı her geçen dakika artıyor. Edinilen son bilgilere göre Ä°srail'in son bombalamaları sonucu Gazze'de can kaybı 9 bin 488'e yükseldi. Ölenlerin 3 bin 900'ünün de çocuk olduÄŸu belirtiliyor.Â
Filistin-Ä°srail savaşının baÅŸlamasının ardından en çok merak edilen konulardan biri de "Ä°srail'in nükleer silahı var mı?" sorusu oldu. Ä°srail'in dünyada nükleer silah geliÅŸtirmiÅŸ olarak kabul edilen altıncı, Nükleer Silahsızlanma AntlaÅŸması'nı imzalamamış nükleer silah sahibi dört ülkeden birisi olduÄŸu kabul ediliyor.Â
İSRAİL'DE NÜKLEER SİLAH BİLİNMEZLİĞİ
Konuya ilişkin açık kaynaklardan yapılan araştırmalarda İsrail'in nükleer alandaki çalışmalara 1948'de kurulmasının hemen ardından başladığı belirtiliyor. Fransa'nın desteğiyle 1950'li yılların sonunda doğru gizli nükleer reaktör geliştirilmeye başlayan İsrail'in 1960'lı yıllarda nükleer güce sahip kabul edildi. İsrail'in halihazırda 75 ila 400 nükleer savaş başlığına ve bu başlıkları taşıyabilecek füze, uçak ve denizaltı fırlatma sistemlerine sahip olduğu ifade ediliyor.
SIPRI TAHMÄ°NÄ°
Konuya iliÅŸkin yapılan araÅŸtırmalarda Stockholm Barış AraÅŸtırmaları Enstitüsü (SIPRI), elindeki nükleer silahlar hakkında uluslararası kamuoyuna bilgi vermeyen Ä°srail'in 80 ila 90 arasında bir nükleer baÅŸlığa sahip olduÄŸunu belirtiliyor.Â
SIPRI'nin nükleer güç verilerine ilişkin yayımladığı raporda, İsrail'in elindeki nükleer silahların 30'a yakınının savaş uçaklarınca taşınan güdümsüz bomba şeklinde olduğu, 50'ye yakınının ise orta menzilli balistik füzeyle taşınan başlıktan oluştuğu dile getirilen iddialar arasında yer alıyor.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) taraf olmayan İsrail'in nükleer programının "çok gizli" olması ve resmi hiçbir bilginin bulunmaması nedeniyle bu ülkenin nükleer silahlarına ilişkin veriler tahminlere dayanıyor.
Ä°SRAÄ°L NASIL Ä°FÅžA OLDU?
İsrail'in nükleer silah çalışmalarının ortaya çıkışı ise ilginç bir hikayeye dayanıyor. İsrail'in 1960'lı yıllarda nükleer silah imal etmesinin ardından eski bir İsrail nükleer bilimci olan Mordechai Vanunu tarafından 1986 yılında İngiliz basınına ifşaatlar yapılıyor. İsrail, bu çalışmaların 'barışçıl' amaçlarla olduğunu iddia etse de Vanunu işlerin hiç de öyle olmadığını tüm dünyaya gösterdi.
Söz konusu merkezde nükleer teknisyeni olarak 1977'de işe giren ve 8 yıl sonra görevinden istifa eden Vanunu, Negev'deki merkezin gizlice çektiği fotoğrafları ve bu tesise ilişkin bilgileri İngiliz Sunday Times gazetesiyle paylaşarak İsrail'in gizlice nükleer silah geliştirdiğini tüm dünyaya ifşa etti.
Sunday Times'ın haberini yalanlayan İsrail, işten ayrıldıktan sonra Londra'ya giden Vanunu'yu ülkeye getirerek yargılamak için girişimlere başladı. Haberin yayımlanmasından kısa bir süre önce Mossad ajanı olduğu belirtilen Amerikalı bir kadınla tanışan Vanunu, hoşlandığı bu kadın tarafından Londra'dan İtalya'nın başkenti Roma'ya gitmeye ikna edildi.
Amerikalı kız arkadaşıyla 1986'da Roma'ya ayak bastıktan kısa bir süre sonra Vanunu Mossad ajanları tarafından ele geçirilerek İtalya'dan İsrail'e kaçırıldı.
Gizlice yargılanan Vanunu, 1998'de 18 yıl hapse mahkum edildi ve 2004'te serbest bırakıldı.
Bugün işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Vanunu'nun İsrail vatandaşı olmayanlarla konuşması, ülke dışına çıkması yasak.
DÃœNYADAKÄ° NÃœKLEER SÄ°LAH DAÄžILIMI
Edinilen bilgilere göre, dünyada ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'de nükleer silahlar bulunuyor. Emperyalist devletler her ne kadar nükleer silah sayılarını azalttıklarını belirtse de dünyadaki mevcut nükleer silah sayısı hala korkunç seviyede olarak görülüyor. Dünyada şuan 12 bin 705 nükleer silah olduğu belirtiliyor.
Ülkelerin nükleer silah sayıları;
Â
Editor : Eshahaber