Kahramanmaraş depremlerinin yaraları devlet millet dayanışmasıyla sarılmaya devam edilirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri de afetin akut döneminde sahada yardım çalışmalarında bulunmuştu. İBB'nin Hatay'daki faaliyetlerini koordine etmek için Hatay'a gelen Ekrem İmamoğlu, bir akademisyenin 'karbon fiber' anlatımından bir hayli etkilenip 'Bunu haftaya İstanbullulara da anlatacağım' şeklindeki vaadini kameralar önünde vermişti.
Ancak İBB Başkanı, ne İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nda ne de başka bir vakitte karbon fiber uygulamasından bahsetmedi. Kentsel dönüşümün İstanbul genelinde 100 yılda yapılacağını, bunun sonucunda eldeki envanterin eskiyeceğini belirten İmamoğlu, karbon fiber uygulamasının yapı güçlendirmede hayati önem arz ettiğini belirtmişti.
KARBON FİBER NEDİR?Karbon fiber veya karbon elyaf, teknoloji tabanlı ipliksi bir üründür. Maddenin temel taşında orlon, katran ve naylon vardır. Ağırlık olarak çelikten 4,5 kat daha hafiftir. Lakin çelikten 3 kat daha dayanıklı olduğu yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir. Türkiye, Japonya ve ABD ile birlikte karbon fiber üretimi yapan 3'üncü ülkedir. Uçaklarda, gemilerde, motorlarda ve inşaatta kullanılan elyafın, Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 1,5 milyar dolar düzeyindedir. |
Hatay merkezde depremden tahrip olmuş mahalleleri bir akademisyenin rehberliğiyle yerinde gören İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karbon fiber uygulamasından etkilenip İstanbul halkına söz verdi:
"İstanbul’la ilgili yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ve bunu (Karbon fiber) İstanbul’la paylaşacağız. Ben de bu sunumlarda gördüğüm için bu iki binanın ayakta kalışını ve diğer binaların yıkılışını, mutlaka yerinde göreyim istedim. Bu çok önemli bir şey… Tabi bu yapılar üç depremde ayakta kaldılar. Birinci deprem, ikinci deprem ve en son Defne merkezinde olan üçüncü deprem… Tam da burası yani… Ayakta kalan iki bina var ve 10 katlılar… Bir de bunlar 1975’te inşa edilmişler… Yani o dönem hazır beton yoktu, inşaat uzun yıllar sürmüştür, yağmurun altında kalmıştır, muhtemeldir ki perde kesitleri çok düşüktür, hatta perde bile olmayabilir bunlarda… Müthiş… Müthiş bir şey bu…"
AK Partili başkandan CHP'li İBB yönetimine uyarı: "Boya ve badanayla örtbas edemezsiniz"
SEFERBERLİK PLANINI İŞARET ETTİ
İstanbul dönüşünde İBB tarafından düzenlenecek Deprem Seferberlik Eylem Planı'nda karbon fiber uygulamasını anlatacağının sözünü veren İmamoğlu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"Vallahi Allah razı olsun, ellerinden öpüyorum hocaların, yaşına bakmaksızın… Bu işin peşini bırakmayın… Bu iş var ya Türkiye için çok kıymetli… Emeğine sağlık… Burada iki bina yıkılmamış… Bizim de üstünde durduğumuz güçlendirme metodunun belki de ilk dönemleri diyebiliriz… 1977 yılında uygulanmış bu sistem ve üç şiddetli depremde çevredeki binalar hasar görmüşken, yıkılmışken, bunlar dimdik ayakta… Ve beton değerleri çok düşük… Haftaya açıklayacağız inşallah. İstanbul için kesinlikle uygulanır… Yürekten inanıyorum… Halkımıza anlatacağız…"
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla İstanbul'un yenilenemeyeceğini savunan İBB Başkanı, 25 yıllık uygulamanın 100 yılda anca sonuçlanacağını belirterek, yerinde güçlendirme sistemine şu ifadelerle onay verdi:
"Biz zaten bir hız arıyoruz… İstanbul’da yoğun yapı stokundaki değişimde hız arıyoruz… Yap, yenile, imar hakkı vesaire… Hem kaosu üst üste bindiriyor, hem yoğunlaştırıyor hem de zaman yetmez yani… Yani 25 yılda yapılanı aynı şekilde devam ettirsek 100 yılda bitiremiyoruz… 100 yıl sonra zaten İstanbul’un envanteri yetmeyecek. Yani bizim öyle bir metotla çıkmamız lazım ki haftaya bunları paylaşacağız, yani 10 yılda 15 yılda bambaşka bir seviyeye taşımamız gerekiyor meseleyi… Onun için buradayım bugün… 25 yıl kentsel dönüşüm açısından boşa harcandı. Bu hızla devam edilirse de 100 yılda ancak tamamlanabilir. O yüzden İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda insanlarımızı kaybetmemek için acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz."
İşte İstanbul’u bu zihniyet yönetiyor: “Kentsel Dönüşüm beni irite ediyor!”
ÖDEME SİSTEMİNİ SAHADA ÇİZDİ
Güçlendirme işlemlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla yapılacağını, vatandaşın üç yıl içerisinde, taksitler halinde geri ödeme yapacağını belirten İmamoğlu, "İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız" diyerek projenin bir hafta içerisinde açıklanacağını duyurdu.
24 Şubat Cuma günü Hatay'da yerinde inceleme yapıp karbon fiber sistemine işaret eden Ekrem İmamoğlu, sahadayken bahsettiği toplantıyı bir hafta içinde İstanbul'da düzenledi. Akademisyenlerin, bürokratların ve İBB'den yetkililerin katılım sağladığı toplantıda İmamoğlu, karbon fiber uygulamasından bir kez dahi bahsetmedi. Afet anında ışıklandırma projesi, güneş enerjili sokak lambaları, mobil baz istasyonları, erken uyarı sistemi ve şarj istasyonlarının kurulacağını kaydeden İBB Başkanı, afet coğrafyasında hayran kaldığı fiber optik uygulamasını kulak arkası yaptı.
Editor : Eshahaber