Esha tv
Ekonomi

Yöneticiler tatillerde işe nasıl yaklaşıyor?

Ekonomi - Yıllık izin sırasında ofisten ne kadar uzaklaşmamız gerektiği konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahip. Peki bu görüşler neler? İşte adım adım yöneticilerin tatildeki iş rehberi...

Yöneticiler tatillerde işe nasıl yaklaşıyor?
02-08-2024 15:02
EshaHaber Gündem Haberler

ABD yatırım bankası Jefferies'te, yönetim kurulu, CEO Rich Handler'ın Ağustos ayında Yunanistan'ı ziyaret ettiği her seferinde bir krizin patlak vermesinden korkuyordu. Handler, 2007'de Wall Street'in bir sonraki yılın mali krizinin habercisi olan kaldıraçları erittiği sırada ve 2011'de Euro Bölgesi borç krizinin erken aşamalarında orada bir yatta saklanıyordu.

On yıl sonra, Turks ve Caicos Adaları'nda tatildeyken, hisse senedi alım satımından sorumlu başkanından, Jefferies'in o zamanlar pek bilinmeyen bir aile ofisi olan Archegos'a olan yatırımı hakkında endişeli bir telefon aldı. 

"'Baharatlı bir margarita alacağım ve yaklaşık 15 dakika içinde geri döneceğim' dedim," diyor Handler Financial Times'a. "'Geri döndüğümde bana sadece bir rakam verin ve kaybettiğimiz para miktarını söyleyin. Geri döndüğümde her şeyi halletmek istiyorum.'"

OLAYLARI GENİŞ BİR BAKIŞ AÇISIYLA ÖLÇME

Jefferies, Archegos'un çöküşünden 40 milyon dolarlık mütevazı bir kayıpla kurtulurken, diğer bankalar milyarlarca dolarlık bir borçla karşı karşıya kaldı.

"Bazen tatildeyken, bir netlik oluyor... çünkü duruma çok yakın olmuyorsunuz," diyor Handler. "Ekibimiz, sorunu doğru bir şekilde belirleyerek ve hızla gündeme getirerek tüm zor işi yaptı. Siz sadece büyük resme bakıp karar verebilirsiniz."

Birçok genel müdür ve kıdemli müdür, yıllık izinleri sırasında ofisle bağlarını ne kadar koparacakları konusunda bu yaz benzer bir karar vermek zorunda kalacak. Bazı danışmanlar, yalnızca tam bir kopuş ve ekibe devretmenin dinlendirici bir molaya yol açabileceğini savunurken, diğerleri ise bir miktar iş iletişiminin ve katılımının kaçınılmaz olduğuna inanıyor.

Uygun bir dinlenmenin faydaları açıktır — çok sayıda çalışma, iyi dinlenmiş bir zihin ve vücudu daha fazla yaratıcılık, daha yüksek üretkenlik ve genel olarak daha iyi bir ruh hali ile ilişkilendirir. Sıkı çalışmanın psikofizyolojik maliyetleri vardır — stres, yorgunluk, huysuzluk — bunlar yeterli dinlenmeyle düzeltilmezse performansı etkilemeye başlayabilir.

Ancak uzaktan çalışmanın artık çok sayıda profesyonel için norm haline gelmesi ve bağlantının neredeyse sabit seviyelerde olması nedeniyle, iş dünyasındaki birçok kıdemli kişi için tamamen kapanmak gerçekçi değil.

UZAKTAN TAKİPTE DİKKAT VE TİTİZLİK

The Crazy Busy Cure kitabının yazarı Zena Everett, üst düzey bir yöneticinin iki hafta boyunca tamamen şebekeden uzak kalabileceğini düşünmenin "safça" olduğunu savunuyor .

"Açıkçası, insanların sürekli telefonlarını kontrol etmesi iyi değil. Ancak hızlı bir WhatsApp mesajı göndermek, günün geri kalanında kapanmalarına yardımcı olacaksa, tamam, yapın" diyor.

Yönetici koçu ve yazar Andy Brown'ın farklı bir görüşü var: Hızlı bir e-posta kontrolü zararsız görünebilir, ancak ayakkabınızda kum gibi davranır, diyor. "Çok fazla değil, ancak yine de can sıkıcı."

Sosyal normlar tartışmada büyük bir etken. Seyahat firması Expedia'nın "tatil yoksunluğu" üzerine yaptığı yeni araştırmaya göre, Fransa ve Hong Kong'daki çalışanlar her yaz neredeyse bir ay izin almayı pek önemsemezken, Amerikalıların yarısından fazlası her yıl kendilerine ayrılan standart 12 günü bile kullanmakta zorlanıyor.

Brown, şirketlere özgü kültürlerin bu daha geniş normları daha da karmaşıklaştırabileceğini belirtiyor.

Ancak çoğu şey bireye bağlıdır. En çok zorlananlar, "sorumluluk bana ait" diyen patronlardır; onlar için tatil neredeyse bir "görev ihmali" gibi hissedilebilir, diye ekliyor.

Küçük işletmelerin liderleri buna özellikle yatkın olabilir. Londra merkezli küçük bir yaratıcı ajans olan Wizzard'ın başkanı James Howard-Vyse şöyle diyor: "Bir girişimci olarak, her şeyin yolunda gitmesini sağlamanın benim görevim olduğunu düşünüyorum, bu da tatiller de dahil olmak üzere, genellikle yığının en altına düştüğünüz anlamına geliyor."

Uzmanlar, aşırı empatinin - veya suçluluk duygusunun - bir diğer engel olabileceğini belirtiyor.

Yönetici koçu ve From Tension to Transformation kitabının yazarı Janet Harvey, ekip çağrılarına katılmak veya yıllık izin sırasında küçük görevleri üstlenmek gibi davranışların genellikle iyi bir yerden geldiğini ancak bunun akıllıca olmadığını söylüyor. Yöneticiler ihtiyaç duydukları dinlenmeden mahrum bırakılmakla kalmıyor, aynı zamanda kontrol etme eylemi ekiplerinin güvenilmez ve mikro yönetilmiş hissetmesine neden olabiliyor.

"'Ekibim bensiz çalışamaz' diyen zihniyet ne kadar da saygısızca! Gerçekten de rollerine yükselemeyecek insanları işe aldığınıza inanmamı mı istiyorsunuz?" diyor.

Alman fintech şirketi Riverty'nin baş ticari sorumlusu Jörg Schnelle, "her zaman ulaşılabilir" olma hissini sevdiğini ve oturum açmanın rahatlamasına yardımcı olduğunu itiraf ediyor.

"Telefonumu her zaman görmem gerekmiyor. Tayland'daki ormanda iki üç gün boyunca bağlantım olmadan kaldım ve hayatta kaldım... Ama bence kontrol etmek sizi strese sokmuyorsa, tamamen sorun değil," diye ekliyor.

Chartered Institute of Personnel and Development'ta insan kaynakları ve dönüşüm direktörü olan Amanda Arrowsmith, yöneticilerin hangi kararı verirse versin, iyi bir ileriye dönük planlamanın gerekli olduğunu söylüyor.

 "KENDİNİZ İZİN ALARAK İYİ BİR ÖRNEK OLUN" 

Takvimler ve iş akışları önceden ayarlanmalı ve yöneticiler, meslektaşlarının ve ekiplerinin kendileriyle ne zaman ve ne zaman iletişime geçmemesi gerektiği konusunda net beklentiler sağlamalıdır.

CIPD'nin patronlara yönelik tavsiyesi, "Kendiniz izin alarak iyi bir örnek olun" ve "Çalışanların yıllık izin kullanmaları nedeniyle suçluluk hissetmelerine neden olmayın" şeklinde.

İK çözümleri sağlayıcısı SD Worx'te baş insan kaynakları sorumlusu olan Bruce Fecheyr-Lippens, yöneticilerin tüm bildirimleri durdurmaları gerektiğini söylüyor. "Teams veya Outlook veya başka bir şey olsun, kaldırın. Aksi takdirde, biliyorsunuz, bilgisayarınızı boş zamanlarınızda kullanıyorsanız, her zaman sadece bir tetikleyiciye ihtiyacınız olur ve bu da ölümcüldür."

Diğer ipuçları arasında e-postayla aceleyle mesaj göndermemek (tek satırlık bir mesaj, çözmeye çalıştığı kadar "panik ve strese" de yol açabilir); yokluğunuzda kiminle iletişime geçeceğinize dair net talimatlar vererek ofis dışında olma durumunu etkinleştirmek; ve döndüğünüzde gelen kutunuzu düzenlemek için yarım gün ayırmak yer alıyor.

Halkla ilişkiler ajansı Porter Novelli'nin genel müdürü Jillian Janaczek, çalışırken ve izin günlerimde "kendime bakım konusunda beklentiler belirleme konusunda gerçekten çok bilinçli ve kararlı" olduğunu söylüyor.

Dokuz üyeli işletme komitesi, "hepimizin nerede olduğunu, kimin dışarıda olduğunu ve kimin kapsadığını" açıklığa kavuşturmak için bir grup takvimi tutar. Bu şekilde, bir kriz patlak verirse, kimin devreye girmesi gerektiği açık olur.

Yine de, yaklaşık bir yıl önce işe başladığından beri aldığı ilk gerçek mola olan son tatili, şirket çapında bir gönüllü çalışma günü ve ailesini önceden bilgilendirerek üstesinden geldiği kaçınılmaz bir sabah konferans görüşmesiyle noktalandı.

"Ailem çok çalıştığımı biliyor, ancak nerede olduğum ve ne yaptığım konusunda her zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığım için hiçbir şeyi kaçırdığımı hissetmiyorlar" diyor.

Wizzard'ın Howard-Vyse'ı Ağustos ayında yıllardır ilk kez iki haftalık tatile çıktığında, telefonundaki bildirimleri kaldırıp müşterilerine tatile gideceğini bildirmeyi planlıyor.

"Ofis dışında olmak oldukça büyük bir hareket gibi geliyor; neredeyse yenilgiyi kabul etmek gibi," diyor. "Ama aslında, müşterilere ekipte kendilerine yardım etmeye en az onlar kadar kalifiye başka üyelerin de olduğunu söylemek muhtemelen kötü bir şey değil."

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ