Esha tv
Teknoloji

Zihin okuma teknolojisinde bir ilk: Bilim insanları görüntüleri ekrana yansıtmayı başardı!

Bilim insanları, bir farenin film izlerken beyin sinyallerini çözmek ve gördüğü film klibini doğru bir şekilde yeniden başka bir ekrana yansıtmak için yapay zeka algoritması kullandılar.

Zihin okuma teknolojisinde bir ilk: Bilim insanları görüntüleri ekrana yansıtmayı başardı!
04-05-2023 10:37

İsviçreli bilim insanları, beyin sinyalleri üzerinden bir farenin gördüğü şeyleri deşifre edip görselleştirebilecek yeni bir yapay zeka algoritması geliştirdi.

Medicalxpress sitesinin haberine göre, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden araştırmacılar, beyin dinamiklerini ve sinyallerini yakalamada kullanılacak yapay sinir ağı modeli için yeni bir algoritma buldu.

FARENİN BEYİN SİNTYALLERİNDEN İZLETTİKLERİ FİLMİN GÖRÜNTÜSÜNÜ YANSITABİLDİLER

CEBRA adı verilen makine öğrenimi algoritması ile araştırmacılar beyin sinirlerindeki kodları deşifre etmeyi başardı.

Fareler üzerinden yapılan deneyde, bir fareye 1960'lar yapımı siyah beyaz bir video klip izletildi. Geliştirilen yeni algoritmanın kullanıldığı deneyde, farenin beyin sinyalleri incelenerek izlediği görüntüler orijinali ile neredeyse tamamen aynı şekilde bir başka ekrana yansıtılabildi.

Deneyde farelerin beyin sinyalleri, doğrudan beynin görsel korteksine yerleştirilen elektrot probları ve genetiği değiştirilmiş fareler yardımı ile oluşturulan optik problar ile ölçülürken, CEBRA farelerin beyin aktiviteleri ve izlediği filmlere ilişkin veriler kullanılarak çalıştırıldı.

PROGRAMIN İNSANLAR İÇİN HENÜZ YETERLİ OLMADIĞI SÖYLENDİ

CEBRA'nın insanların gördüğü şeyleri tam olarak yeniden yapılandıracak yeterlilikte olmadığı ancak bu alandaki ilerleme için önemli bir adım teşkil ettiği bildirildi.

Araştırmayı yürüten Bertarelli Bütünleştirici Nörobilim Başkanı Mackenzie Mathis, çalışmanın yüksek performanslı beyin makine ara yüzlerinin (BMIs) etkinleştirmesi ve nöroteknolojide ihtiyaç duyulan algoritmaların geliştirilmesine hizmet edeceğini belirtti.

Mathis yeni algoritmanın başarısının beyin sinyalleri ile film verilerini birleştirme yeteneğinde olduğunu ifade etti.

ZÄ°HÄ°N OKUMA TEKNOLOJÄ°SÄ°NÄ°N ALANI GENÄ°ÅžLÄ°YOR

Bu, araştırmacıların görüntü oluşturmak için beyin sinyallerinin kodunu çözdükleri ilk sefer olmadığı belirtildi. Geçtiğimiz ay PetaPixel, Japonya'nın Osaka Üniversitesi'ndeki araştırmacıların popüler Kararlı Difüzyon modelini kullanarak beyin aktivitesinden yüksek çözünürlüklü ve son derece doğru görüntüleri yeniden yapılandırabildiklerini bildirdi.

Ayrıca, Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bir kişinin beyin dalgalarını fotoğrafik görüntülere çevirebilen "zihin okuma" teknolojisi geliştirdi.

Bilim kurgu değil, gerçek... Yapay zeka artık niyet okumaya başladı!Bilim kurgu deÄŸil, gerçek... Yapay zeka artık niyet okumaya baÅŸladı!

DÜŞÜNCELERİ METNE DÖNÜŞTÜREN YAPAY ZEKA PROGRAMI GELİŞTİRİLMİŞTİ

Pazartesi günü Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bilim insanları bir kişinin beyin aktivitesini bir metin akışına çevirmeye odaklanan invaziv olmayan (invaziv: vücudun delinmesi, kesi veya delip geçilmesi ile vücut bütünlüğünün bozulması) bir yapay zeka sistemi geliştirdi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°